Verloskundige vertelt: Een mooie thuisbevalling

Verloskundige vertelt: Een mooie thuisbevalling


Het eerste telefoontje

Mw L. belde mij dat ze dacht dat de bevalling begonnen was! Ze herkende de weeën van de vorige keer. En omdat het toen vlot verlopen was belde ze mij op tijd. Ik besloot even langs te gaan. Bij het huisbezoek zag ik inderdaad dat zij regelmatige weeën had, ze kon ze goed opvangen en vond het zelf ook nog goed te doen. Ze wilde wel graag weten hoeveel ontsluiting ze had, dus deed ik een inwendig onderzoek (ook wel vaginaal toucheren genoemd). Ze had 3 centimeter ontsluiting, een mooi begin! Omdat ze nog zo ontspannen was, spraken we af dat ik nog even naar huis zou gaan en 2 uur later terug zou komen. Ze vond het fijn in haar eigen bubbel de weeën op te vangen. Het was het begin van de nacht dus haar partner kon op die manier wellicht nog even slapen.

Na een kort dutje was ik 2 uur later weer onderweg naar mw L. in Utrecht. Ik moest nog 10 minuten rijden toen mijn telefoon ging, de partner aan de lijn. Hij wilde even checken of ik inderdaad onderweg was, want het was nu wel een stuk pittiger geworden! Bij een tweede kindje is het soms erg onvoorspelbaar hoe snel het kan gaan. Om die reden vroeg ik hem dus of hij na ons gesprek direct de kraamzorg wilde bellen. Kraamverzorgsters, zeker in een grote stad als Utrecht, hebben namelijk ook een aanrijtijd en door snel te bellen is ze hopelijk op tijd aanwezig. Hij ging dit meteen doen.

De weeën worden heftiger
Bij aankomst zag ik inderdaad dat de weeën een stuk heftiger geworden waren, maar ze ving ze perfect op. Het bevalbad was klaargezet dus daar kon ze direct in. Ook nu wilde ze graag weten hoeveel ontsluiting ze had, en ze zat nu op 6 centimeter. Dat was dus heel goed opgeschoten. Ook nu vond ze het prettig om de weeën zoveel mogelijk zelf of samen met haar partner op te vangen in het bevalbad, dus ik ging in de woonkamer zitten. Regelmatig liep ik even naar binnen of kwam de partner mij even een update geven. Ongeveer een uur nadat de kraamzorg was gebeld, arriveerde zij ook, samen met een leerling. Gelukkig dus ruim op tijd, ze kwam niet uit Utrecht en moest iets verder rijden. De kraamzorg en leerling wachtten met mij beneden, zodat de barende niet teveel uit haar concentratie gehaald werd. Het verschilt natuurlijk per vrouw hoe we dit aanpakken. Sommige vrouwen vinden het juist heel fijn als de kraamverzorgster hen ook kan coachen.

Halverwege de nacht werden de weeën steeds lastiger om op te vangen dus waren zowel ik als de kraamverzorgster meer bij haar om haar te ondersteunen. Ze kreeg het zwaar, de weeën werden intens, maar ze had nog geen persdrang. Ze wilde graag weten hoeveel ontsluiting ze had zodat ik eventueel haar vliezen kon breken. Ze wist dat het breken van de vliezen vaak de boel kan versnellen als je in het laatste stuk van de bevalling zit. Na het inwendig onderzoek zagen we dat ze 10 centimeter had. Het hoofdje van de baby moest alleen nog wat zakken, dus was het beter om nog niet de vliezen te breken. Als het hoofdje van de baby nog niet goed ingedaald is, en je breekt dan wel de vliezen, is er de (hele kleine) kans op het uitzakken van de navelstreng, dat is gevaarlijk voor de baby.

Persdrang
Ik adviseerde haar om even een andere houding aan te nemen en ze besloot uit bad te komen. Al wiegend, zittend en staand ving ze de weeën op. Na een half uur ging ze even op haar zij liggen, dit werkt vaak heel goed om de indaling van de baby te bevorderen. Ook nu was dit het geval! Niet lang nadat ze op haar zij lag kreeg ze persdrang en in diezelfde wee braken haar vliezen. Een flinke golf met vruchtwater kwam eruit en het hoofdje van de baby zakte direct dieper. Persdrang zorgt ervoor dat een vrouw precies weet wat ze moet doen, op gevoel perst en de baby steeds dieper zucht. De kraamverzorgster (en leerling) en ik ondersteunden haar en vertelden over de vordering die we meteen al zagen. Daar was het hoofdje! Dit motiveerde, en niet lang hierna werd er een mooi meisje geboren!

Nadat de placenta geboren was, wij gekeken hadden of ze gehecht moest worden (hoefde niet!) en de baby ook gecontroleerd was, nam de kraamzorg de verdere zorg van mij over. Ik werd namelijk alweer gebeld voor een volgende bevalling in een andere wijk in Utrecht. Ik kon het gezinnetje met een gerust gevoel achterlaten! Zo fijn dat de kraamzorg dus ook ons als verloskundige ondersteunt bij het begeleiden van een thuisbevalling.

www.verloskundigenbreedstraat.nl

Instagram: @verloskundigenbreedstraat

Facebook: VerloskundigenpraktijkBreedstraat


0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren